Jajko w butelce

Co jest potrzebne?

1. jajko
2. szklana butelka
3. gorąca woda
4. miska
5. rękawica kuchenna lub ściereczka


1. Gotujemy jajko na twardo, gdy ostygnie obieramy je ze skorupki.
2. Wstawiamy butelkę do miski.
3. Gotujemy wodę i wrzątek wlewamy do butelki  (do 3/4 jej wysokości). Czekamy ok. 1 minuty.
4. Ostrożnie (używając rękawicy lub ściereczki) wylewamy wodę z butelki.
5. Szybko nakładamy jajko na wylot butelki, czekamy. i obserwujemy 

Co stało się z jajkiem i dlaczego?

Wyjaśnienie
Butelka nagrzała się od gorącej wody. Po wylaniu wody nagrzało się również powietrze w butelce. Kiedy butelka była otwarta ciśnienie powietrza było takie same jak ciśnienie atmosferyczne. Po nałożeniu jajka  powietrze, które zostało zamknięte w butelce powoli ochładzało się i w związku z tym spadało również ciśnienie. Z czasem było ono niższe od ciśnienia atmosferycznego, które panowało na zewnątrz. Różnica ciśnień była na tyle duża, że jajko zostało wciągnięte do środka.